De Oorsprong St. Nicolaasga

Van 10 februari t/m 5 oktober 2020 exposeren Albertine Feenstra, Romke van der Kloet, Gerrit J. Langerak en Ruurdsje Wiersma in de hal, het restaurant, de film-zaal, het koetshuis en de stalzaal van deze prachtige locatie. Laat u verrassen!

 ‘Sjoch Sa!’

Groepsexpositie van Albertine Feenstra, Romke van der Kloet, Gerrit J.Langerak en Ruurdsje Wiersma.

De titel is ontleend aan het OOG-project van Ruurdsje, vanwege haar fascinatie voor het schilderen van kenmerkende ogen. “Ieder kijkt op zijn eigen manier naar de wereld om zich heen”, aldus de exposanten. “Wij ook, ieder uit beleving, ervaring, interpretatie en emotie, maar wel met dezelfde passie: schilderen.” Alle vier hebben een voorliefde voor olieverf.

Albertine Feenstra 

Met haar fototoestel altijd op zoek naar wat haar opvalt en boeit en die elementen vormen de inspiratiebron voor haar schilderijen. Dat Albertine Feenstra houdt van verstilling is in het werk duidelijk zichtbaar.

Aanvankelijk schilderde ze mensen en minstens zo belangrijk de omgeving waarin ze verkeren. Mensen op reis of in de stad in herkenbare stadstaferelen. Maar ze verlegde haar aandacht naar vooral de natuur al schildert ze geen complete landschappen. Albertine zoomt als het ware in op details in het landschap: zonlicht en schaduw op planten, bladeren en bloemen. Het blijft een zoektocht naar licht en donker.

Romke van der Kloet

Wat omstreeks 1976 begon met schilderen op houten verpakkingsmateriaal, veranderde gaandeweg in werken op linnen en ‘masonite-paneeltjes. Een onverwachte publieksprijs van zijn schilderij ‘Restaurant De Zeven Wouden in Sloten’ was  aanleiding om schilderlessen te nemen.

Het onderwerp maakt Romke van der Kloet niet zoveel uit, als het maar een uitdaging is en hem aanspreekt.

 

Gerrit J. Langerak

Eerst schilderde Gerrit Langerak stillevens, de ontluikende passie voor schilderen van lucht, water, zee en wad kreeg de overhand. Ruimte, licht en atmosfeer zijn de belangrijkste elementen in zijn landschappen met een sfeervolle, realistische interpretatie van wat hij ziet. De verten van wad, kwelder en strand naast de weidsheid van grasland, akkers en meren. Zijn hoge luchten en een lage horizon roepen een eindeloze ruimte op, een gevoel van verstilling.

Gerrit schildert niet altijd met een vooropgezet plan. De meeste schilderijen ontstaan spontaan tijdens het schilderen, soms buiten, soms naar zelfgemaakte foto’s.

Ruurdsje Wiersma

De favoriete onderwerpen van Ruurdsje Wiersma zijn havens, schepen, riet, water en het Friese landschap, kortom alles wat met zeilen en natuur te maken heeft. Geen wonder dat na veertig jaar wonen op een zeilklipper de zeiltochten door Friesland, het IJsselmeer en de Nederlandse en Deense Wadden haar inspiratiebronnen zijn. Vaak kiest ze voor een totaalbeeld, al schuwt ze uitsneden en details beslist niet. Haar werk is veelal realistisch, maar ook abstract.

Getriggerd door ogen, wil ze iemand met een kenmerkend oog gewoon schilderen. Op de kleine blokjes hout die afvallen bij het werken aan hun schip.