Teresa Takes in Gemeentehuis Joure

De landschappen van Teresa Takes zijn vaak wat surrealistisch: een oudere, andere, mystieke wereld. De portretten van jonge, oorspronkelijke mensen hebben een doorleefd naar binnen gericht karakter. Takes werkt graag met (vrouwelijke) vormen: mens en natuur verweven met elkaar. Zij exposeert van 16 oktober 2017 t/m 11 februari 2018 in het Gemeentehuis te Joure.

Ze schildert het liefst uit het hoofd, naar eigen fantasie en beeld. Zoekend, laag over laag, komt ze tot het oorspronkelijk gezochte beeld. Een vooropgezette snelle schets met krijt kan blijvend een rol spelen en het werk een eigen karakter geven. Haar vaste thema’s zijn in de jaren gegroeid tot model, portretten en landschappen. Het kleurgebruik is aards en warm. Licht vervult een belangrijke, sfeerbepalende rol.

De collages van Takes zijn een combinatie van schildering met acryl en krantenscheursels, karton en/of gekleurd Engels karton. Krantenscheursels worden streng geselecteerd op kleur en tekening. Deze zijn bepalend in de gehele voorstelling, maar zijn daar wel ondergeschikt aan. Van dichtbij kun je soms de oorspronkelijke foto herkennen. Verrassend en fantasierijk.

Teresa Takes begon haar studie in 1989 aan de Vredeman de Vries Academie. In 1994 studeerde ze af aan de Academie Minerva te Groningen.