Museum Joure

 Stichting Keunst en Keur kreeg de mogelijkheid om in het Museum Joure de zomer-expositie te verlengen t/m 30 oktober.

Nantsje Vonk (Vught), heeft haar zeefdrukken helaas opgehaald, ze had elders verplichtingen. Walter de Graaf vult met zijn schilderijen nu de lege plaatsen op de panelen op. Harm Bron (Heerenveen) edelsmid, laat ons nog genieten van zijn sieraden en unieke ornamenten op de hoeden van hoedenmaakster Hillegonda Hoogvliet (De Wilgen).

Harm is edelsmid. Hij heeft zijn opleiding tot goudsmid en zilversmid gevolgd aan de vakschool in Schoonhoven. En heeft zijn atelier in Heerenveen. Met zijn meer dan 30 jaar ervaring en vakkennis zijn de te repareren of restaureren sieraden en objecten bij hem in vertrouwde handen. Al meer dan 25 jaar maakt hij ontwerpen voor  gedenksieraden.nl  Sieraden waar een beetje as of haar van een dierbare overledene in bewaard kan worden. Zijn atelier is verkooppunt voor deze collectie.

Atelier De Bron is geopend op afspraak van dinsdag t/m donderdag.

Tel.:  0513 631146, www.atelierdebron.nlinfo@atelierdebron.nl

 Met de bekende hoedenmaakster Hillegonda Hoogvliet heeft Harm een samenwerkingsproject.

‘Gon heeft het vak van hoeden maken geleerd van de hoedenmaker van Prinses Beatrix. Ze heeft onder andere ook gewerkt voor de modeontwerpers Sheila de Vries en Mart Visser. Mijn eerste samenwerking met haar was met het Gilde van Friese goud en zilversmeden. Ik heb toen een aantal objecten op de hoeden gemaakt. Daar hebben we later nog weer een vervolg aan gegeven’.

Tijdens de expositie zijn enkele van deze prachtige unieke hoeden te bewonderen.

Harm zoekt zijn inspiratie in de natuur. Natuer is Foarm yn Beweging. Natuur, vormen, klanken, kleuren, een eindeloze bron van inspiratie. Hij voelt zich rijk en dankbaar dat hij deze gevoelens en emoties kan vangen in een sieraad en tot leven mag laten komen in een combinatie van goud, zilver, schitterende edelstenen en diverse andere spannende materialen.

‘Het combineren van verschillende materialen vind ik erg interessant. Door de verschillende structuren, kleuren, mat en hoogglans opstaan spannende contrasten. Zoals de sieraden van hoogglans zilver met mat roest vast staal (rvs). En ook zilver in combinatie met titanium vind ik spannend. De mooie kleuren die je door verhitting op het titanium kunt aanbrengen vind ik erg mooi en vrolijk’. 

Walter de Graaf woont sinds 1950 in Joure. Hij tekent al sinds zijn jeugd. Tekenles kreeg Walter van Roel Otter, de bekende klokkenschilder. Tijdens zijn werk bij Douwe Egberts waren etiketten zijn inspiratie.

Bij Hans Noordermeer volgde hij een schildercursus. In die periode kwam De Graaf voor het eerst in aanraking met olieverf. En past dit voornamenlijk toe op Mansonite of MDF. De Graafs voorkeur gaat uit naar portretten, oude verlaten gebouwen of een detail van een groter geheel. In deze tentoonstelling zijn werken van oude verlaten gebouwen en kerkinterieurs te zien.