Bibliotheek Joure

Poëzie in zeefdruk, aquarel en houtskool

Vera van Loon, schilder, tekenaar en docent in Halle (Gelderland) en Jan Sibbel, dichter en boekhandelaar in ruste, Langweer (Friesland)

De samenwerking tussen kunstenares Vera van Loon (Haarlem, 1951) en dichter Jan Sibbel (Utrecht, 1954) gaat ver terug. Die begon in hun Haagse tijd in de jaren negentig en dat is te zien en te lezen in deze zeefdrukken en aquarellen.

De eerste serie bestaat uit pentekeningen en jeugdgedichten voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden. Volgens de dichter kan, hoeft en misschien moet er geen onderscheid gemaakt worden tussen kunst voor jeugd en volwassenen. En de kunstenares “ondertekent” die bewering met in eenvoud uitblinkende, de tekst onderstrepende of verrassend interpreterende pentekeningen bij de gedichten.

Bij de poëzie en aquarellen is die samenwerking enigszins verschoven. Daar zijn de illustraties letterlijk dragers geworden van de gedichten. Ze zijn dan ook abstracter en intuïtiever gemaakt en schemeren als het ware door de gedichten heen.

Tot slot waagde de dichter zich de afgelopen jaren aan eigen illustraties bij zijn werk, geïnspireerd door zijn collega kunstenaar.

Een ode aan de dichter die hij misschien wel het meest bewondert, Fernando Pessoa, mocht niet ontbreken op deze expositie. Het houtskoolportret wordt geflankeerd door 2 gedichten over hem.

Te zien t/m 8 oktober 2022 in de Bibliotheek in Joure.

Openingstijden: maandag  14.00 – 17.30 uur, dinsdag t/m vrijdag  10.30 – 17.30 uur en zaterdag  10.30 – 14.00 uur