Nieuws

Zomer expositie Museum Joure

Afgelopen week hebben we in het Museum Joure een Zomer-expositie ingericht. We zijn bijzonder blij dat het Museum Joure ons deze mogelijkheid heeft aangeboden. 

Een extra expositie, op een prachtige plek en met twee bijzondere kunstenaars: Nantsje Vonk-Rienstra, beeldend kunstenaar met haar zeefdrukken en Harm Bron, edelsmid. Van harte aanbevolen! 

vrije toegang met Museumjaarkaart

deel/share

Een tip

Een van onze Vrienden, Auke Hartstra, een bevlogen schilder, exposeert sinds deze week in Fysiopraktijk De Merk in Joure. Loop gerust eens binnen, hij maakt prachtige schilderijen……. 

deel/share

Wij doorbreken de cirkel van geweld

Allereerst wensen we iedereen een voorspoedig en gezond nieuwjaar. Het mag dan februari zijn en Drie Koningen alweer achter ons liggen, eenieder voorspoed en gezondheid wensen hangt niet aan een datum. Wij vinden dat het altijd mag en kan. Vooral in deze tijd van corona met alle zorgen en beperkingen van dien.

We waren in oktober vorig jaar zo enthousiast met de opening van de expositie van Benno Pen en de verlenging van Dick Finkelnberg in het gemeentehuis en van fotograaf Piebe van den Berg in de bibliotheek. Helaas kregen we weer te maken met een lockdown. Gemeentehuis en bibliotheek bleven weliswaar open, maar het is niet echt een tijd dat je gemakkelijk even binnenloopt om een expositie te bekijken. Bovendien werden contacten zoveel mogelijk afgeraden. Dus werd besloten om de tentoonstellingen te verlengen.

Toch loopt het allemaal weer iets anders dan gepland. De gemeente kreeg het verzoek mee te doen aan een reizende tentoonstelling over het doorbreken van de cirkel van huiselijk geweld en kindermishandeling.

De Multimediale tentoonstelling bestaat uit prachtige, artistieke posters en een fotokrant. Aan ons de vraag of wij als stichting deze tentoonstelling wilden organiseren. Natuurlijk wilden we dat. Zo kunnen wij als Keunst en Keur ook helpen die cirkel van geweld te doorbreken. Dus start op 14 februari de nieuwe expositie in het gemeentehuis. 

In de bibliotheek blijft wel het werk van fotograaf Piebe van den Berg hangen. Joure als foto-object is zeker de moeite van het bekijken waard 

Meer nieuws 

  • De Oorsprong in Sint Nicolaasga is overgegaan in andere handen. Exposities zijn daar voorlopig niet meer mogelijk. Erg jammer natuurlijk, want het was zo’n mooie gelegenheid. Of en hoe dat in de toekomst weer kan, blijft onzeker. We zijn dus op zoek naar een andere geschikte expositieruimte in de gemeente. 

deel/share

Nieuwe exposities  

Er is gelukkig weer wat leven in de expositie-brouwerij met twee nieuwe exposities en een verlenging.

Nieuw is de expositie in het gemeentehuis van de onlangs op 84-jarige leeftijd overleden Jouster kunstschilder Benno Pen. In zijn atelier in zijn achtertuin schilderde hij vele doeken. Begin juli heeft hij meerdere schilderijen gedoneerd aan de gemeente De Fryske Marren. 

De schilderijen van Dick Finkelnberg uit Scheveningen waren al een aantal maanden te zien in het gemeentehuis, een deel blijft nog te zien (op de eerste verdieping) tijdens deze expositieperiode.

Een mooie combinatie van twee verschillende kunstenaars.

Bibliotheek  Joure

In de bibliotheek is nog een Jouster die zijn werk toont en wel fotograaf Piebe van den Berg (1951) met als titel Joure als foto-object

deel/share

Opening “it sit yn de genen” in Gemeentehuis

In het Gemeentehuis is een expositie ingericht met schilderijen, quilts en tekeningen van Geke Koning-Huisman, Betty Wind-Huisman en Ina Hoekstra-Huisman. Ze danken niet alleen hun meisjesnaam aan heit en pake Hans Huisman maar ook hun creativiteit. Vandaar de zeer toepasselijke titel van deze expositie: “it sit yn de genen”.

Vrijdagmiddag 28 februari werd in de volle Raadszaal de expositie geopend. De openingshandeling werd verricht door Hans Koning. Door de aanwezigheid van vele familieleden werd deze bijeenkomst vooral voor de kunstenaars wel heel bijzonder.

Hieronder een foto impressie gemaakt door Grietje van der Reijnst-Brak.

deel/share

Bijzonder geslaagde opening groepsexpositie ‘Sjoch Sa’ in De Oorsprong

Zondag 23 februari is onder grote belangstelling, de groepsexpositie van Albertine Feenstra, Romke van der Kloet , Gerrit  J. Langerak en Ruurdsje Wiersma geopend door Tjeerd Landman.

Met een bewogen verhaal over de kunstenaars, hun gedeelde passie voor het schilderen, maar ook ieders eigen interpretatie en kijken naar de onderwerpen en zoektocht naar details, wist hij de vele aanwezigen te boeien.

foto’s: Grietje van der Reijnst-Brak en Renée Ras-van de Water

deel/share

Vriendenmiddag in Hotel Restaurant De Oorsprong

Vrienden van Keunst en Keur bijeen op de eerste Vriendenbijeenkomst in Hotel Restaurant De Oorsprong op zaterdag 23 november j.l.

Een bijzonder geslaagde middag. Een eerste ontmoeting van Vrienden met het bestuur van de Stichting Keunst en Keur. Op de prachtige expositie locatie De Oorsprong. De huidige exposerende kunstenaars Ellen Feijen en Ellen van Keeken waren aanwezig. Helaas was Dimitri Feenstra, de derde exposant, verhinderd.

De twee Ellen’s gaven een uitgebreide uitleg bij hun kunstwerken en leidden daarna de deelnemers enthousiast rond door de vele zalen van De Oorsprong.

We besloten deze middag in de Schouwzaal, lekker bij de open haard en voorzien van een drankje en een hapje. Er werd nog lang nagepraat.

(met dank aan Grietje van der Reijnst-Brak voor de mooie collage)

 

 

deel/share

‘In Twaspan yn de Oorsprong’

In de buitenlucht op een overvol terras van de voormalige Stoeterij, heeft Jaap Maks zondag 30 juni de expositie ‘in twaspan yn de Oorsprong’ geopend. Poëzie en schilderijen van Roorda en Roze.

Het is bijna vier jaar geleden dat Marije Roorda voor de stichting Keunst en Keur een gedicht schreef en de naam Keunst en Keur bedacht! Stichting Keunst en Keur is extra trots deze expositie te mogen presenteren.

Jaap Maks kent als galeriehouder het twaspan Marije Roorda en Bernardien Roze al een tiental jaren. Hij roemt hun samenwerking in gedichten en schilderijen. Hier in de Oorsprong, is een prachtige expositie ingericht. Bernardien gaat zich, nu ze gepensioneerd is, verder bekwamen als kunstenaar. Deze expositie zal vast niet de laatste zijn!

Voordat het moment is aangebroken om met de kunstenaars de expositie te gaan bekijken hebben Marije en Bernardien een persoonlijke inkijk gegeven in hun jarenlange samenwerking, vriendschap, waardering voor elkaars creativiteit en wat dit met hen doet. Het werd stil op het terras, de ontroerende woorden van de beide kunstenaars klonken nog na…………

Tot 7 oktober is de expositie in de Oorsprong dagelijks te bezichtigen.

 

deel/share

Opening op 3 augustus 2018 van twee exposities door de heer Fred Veenstra, burgemeester van de gemeente De Fryske Marren.

 

 

De kunstenaars Pim Lenos en Gjalt Blaauw, de heer Fred Veenstra, burgemeester van De Fryske Marren, de Stichting Keunst en Keur en genodigden en belangstellenden zijn feestelijk naar binnen gezongen door Bruzenije.

In het Gemeentehuis heeft Pim Lenos een klasse tentoonstelling neer gezet. Lenos is een veelzijdig en gerenommeerd kunstenaar. Zijn werk vindt ook veel waardering in het buitenland. Zijn abstracte expressionistische art is in het Gemeentehuis tot en met 7 oktober te bezichtigen.

Park Heremastate is voor Keunst en Keur nieuw als expositielocatie. In het kader van de Culturele Hoofdstad 2018 werd ingehaakt op de activiteiten en is er in het Park een beeldenexpositie georganiseerd. Vorige week zijn de drie prachtige sculpturen van Gjalt Blaauw in het park geplaatst. Vanaf nu en gedurende deze hele zomerperiode tot 22 september zijn de sculpturen van Gjalt Blaauw in het Park te bezichtigen.

De expositie in het Park is tevens onderdeel van de Atelier-en Tuindagen in Joure en omstreken. Dit jaar alweer de elfde editie. Op 25 locaties worden in het weekend van 15 en 16 september aanstaande exposities georganiseerd. Het belooft een mooie route te worden.

 

 

deel/share